11195506_1051464951548729_1798964349_nCLUBUL VOLUNTARULUI ECOLOGIST!

In anul 2009, Organizatia Natiunilor Unite a declarat data de 22 aprilie drept Ziua Pamantului ca sarbatoare oficiala a planetei Pamânt si expresie comuna a dorintei tuturor de a construi o societate stabila, pentru un viitor mai curat si mai verde. Data a fost aleasa pentru a celebra ziua cand s-a nascut miscarea pentru protejarea mediului inconjurator.

Ziua Pamântului a fost fondata de senatorul american Gaylord Nelson in 1970, cu scopul de a trezi clasa politica din dezinteresul pe care il arata fata de mediu. Cea mai mare mobilizare la nivel planetar de Ziua Pamântului a fost inregistrata in 2007, cand numarul cetatenilor care au luat parte la activitatile desfasurate in mii de locuri a fost estimat la un miliard.

Dacă fiecare dintre noi plantează azi un copac sau o plantă, mâine vom respira un aer mai curat si natura ne va răsplăti!

Obiectivele proiectului

• Infiintarea clubului «Voluntarul ecologist» in scolile din comuna Tatarasti;

• Plantarea a 100 de pomi in unitatile scolare din comuna Tatarasti;

• Promovarea către marele public a activităţilor de voluntariat pentru protecţia mediului;

• Educarea tinerei generaţii în spiritul protecţiei mediului, prin implicarea ei activă în acest program. Elevii din comuna Tatarasti vor dobândi cunoştinte elementare despre mediul înconjurător care să le permită adoptarea unei atitudini corespunzatoare faţă de Natură.

Program derulat în parteneriat cu:

• Primaria Tatarasti, jud. Bacau cu Finantarea: SIF Moldova

Cu participarea:

• Angajaţilor din cadrul companiilor, membrii organizaţiilor;

• Membrilor asociaţiilor

• Colectivul scolilor implicate in derularea proiectului

Beneficiari directi:

• 100 de elevi din comuna Tatarasti Beneficiari indirecti:

• Membrii comunitatii din comuna Tatarasti

Impactul estimat al implementarii proiectului asupra:

Grupului ţintă:

– conştientizarea locului pe care îl ocupă fiecare individ (copilul implicit) în mediul înconjurător şi a rolului pe care îl are fiecare în păstrarea unei Naturi curate prin adoptarea unui comportament ecologic corespunzător;

- stimularea curiozităţii copiilor, a dorinţei de cunoaştere şi explorare directă şi indirectă a Naturii;

- înţelegerea de către copii a faptului că Natura are nevoie de prieteni care să o apere, să o protejeze, că plantele şi animalele pot deveni prietenii Omului numai dacă sunt tratate cu dragoste .

Cadrelor didactice:

- să conştientizeze necesitatea şi importanţa realizării educaţiei ecologice de la cea mai fragedă vârstă;

- să învete să manifeste disponibilitate pentru lucrul în echipă în vederea atingerii unui scop nobil, exprimând îngăduinţă, cooperare, responsabilitate.

Comunităţii din comuna Tatarasti:

- să conştientizeze necesitatea implementării şi derulării unor astfel de proiecte încă de la vârsta preşcolară; să susţină “Clubul de Voluntariat Ecologic” în activităţile organizate, ajutând la procurarea unor material, cum ar fi: atlase, enciclopedii, albume, pliante, accesorii necesare activitatilor practice, rechizite.

STIATI CA?

Anual, pe Glob, covorul vegetal (păduri, culturi agricole, ierburi) eliberează peste 23 de miliarde de tone de oxigen. Peste 60% din această cantitate este produsă de păduri?

Un arbore de fag, de 25 m înălţime şi cu diametrul coroanei de 15 m, produce într-o oră 1,7 kg de oxigen, ceea ce reprezintă necesarul de oxigen al unui om pentru 3 zile?

Tăierea unui brad durează un minut, insa pentru a ajung la maturitate bradului îi sunt necesari 60-80 de ani?

La plantarea unui hectar de pădure se folosesc 8.000 de puieţi, iar până la vârsta de exploatare mai rămân doar 600 de exemplare? Un hectar de padure de conifere captează anual 50 tone de dioxid de carbon şi eliberează, în acelaşi timp, 25-30 tone de oxigen?

1.000 km parcurşi de un automobil consumă necesarul de oxigen al unui om pentru un an?

Masivele forestiere micşorează eroziunea solului şi reduc încărcarea cu sedimente a apelor, menţinând mai puţin colmatate albiile râurilor, pâraielor şi lacurilor de acumulare?

Pentru a compensa pierderea de copaci din ultimul deceniu, ar trebui ca fiecare persoană de pe Pământ să planteze 2 copaci pe an şi să-i îngrijească timp de 10 ani?

O tonă de hârtie reciclată salvează de la tăiere 15 arbori maturi? Într-un an, un copac obişnuit absoarbe peste 6 kg de CO2 şi elimină oxigen suficient pentru o familie de patru persoane?

Plantare pomi fructiferi in incinta scolilor din Comuna Tatarasti!

Astazi, mai mult decat oricand, fiecare dintre noi trebuie sa se implice in actiuni voluntare menite a proteja mediul inconjurator. Planteaza azi un copac sau o planta, maine vom respira un aer mai curat, natura ne va rasplati!

Asociatia pentru o Europa Unita a marcat Ziua Pamantului printr-o activitate desfasurata in comuna Tatarasti. Membri si voluntari ai Asociatiei au plantat 100 de pomi fructiferi in curtile scolilor din comuna. Activitatea de plantare s-a desfasurat la scolile din satul Gherdana si Cornii de Sus. Elevii din scolile mentionate ne-au ajutat cu mare drag si au promis ca vor ingriji cu grija pomii respective.

Cu aceasta ocazie, Asociatia pentru o Europa Unita a infiintat in comuna Tatarasti “Clubul Voluntarului Ecologist”, fiecare dintre elevii inscrisi urmand sa primeasca un carnet de membru al Clubului si o Diploma de participare la acest eveniment.

page2

page3