• Unu din patru tineri români cu vârsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani, adică peste 270.000 de persoane, nu este angajat şi nici nu se duce la şcoală sau la alte tipuri de cursuri de pregătire, arată datele publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

    Astfel, ponderea tinerilor din aşa-numita generaţie NEET (acronimul pentru sintagma „Not in Education, Employment or Training“) a ajuns în 2015 la 24,1% din populaţia cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani, înregistrând una din cele mai mari creşteri de la nivelul UE faţă de anul 2006, când era de sub 19% din total. De ce nu îşi găsesc un loc pe piaţa muncii?

    „Avem mari probleme statistic vorbind. Concret, un absolvent din cinci nu reuşeşte să se angajeze după facultate, iar din 2008 aproape s-a înjumătăţit numărul celor care după liceu urmează o facultate”, atrage atenţia Mihai Dragoş, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

    MOTIVATIA PROIECTULUI

    Rata şomajului în rândul românilor cu vârste sub 25 de ani este de 24%, adică peste media europeană. Acest număr riscă să crească, dacă nu se schimbă ceva esenţial în abordarea rolului şcolii. Statisticile din anii trecuţi care arăta că 8 din 10 tineri care au absolvit facultatea nu lucrează în domeniile în care se pregătesc.

    Proiectul se va derula sub forma unui training de consiliere vocationala – sesiune gratuita. Venim în ajutorul  tinerilor care doresc să își aleagă traseul educațional și profesional în funcție de interesele, valorile și abilitățile personale.

    1. Autocunoaștere – interese, valori, personalitate, abilități și integrarea informațiilor despre sine;

    • Autocunoastere – explorarea si structurarea informatiilor despre sine in vederea dezvoltarii conceptului de sine;
    • cine sunt eu?
    • profilul personal

    2. Explorarea traseelor educaționale și profesionale:

    • Explorare educationala si ocupationala – colectarea informatiilor despre oportunitatile educationale si ocupationale;
    • Decizie de cariera – alegerea unei optiuni din multimea variantelor disponibile la un moment dat;
    • Promovare personala – sistematizarea si prezentarea informatiilor despre abilitatile, interesele si experientele educationale si profesionale proprii in vederea atingerii scopurilor de cariera.
    • Explorarea ocupatiilor si profesiilor

    3. Decizia de carieră: cum se ia decizia (fișa cu opțiuni – suport în decizie), planul de carieră și:

    • Primul meu CV
    • Interviul
    • Rolurile multiplu
    • Alegerea unei ocupatii
    • Antreprenoriat – pro si contra

    4.  Atelierul de creatie- stimulare imaginatiei

    “ Logica te va duce de la A la B. Imaginatia te va purta oriunde.” – Albert Einstein.

    5. Atelier dezvoltare inteligenta emotionala

    • Capacitatea de a recunoaşte propriile emoţii şi modul în care acestea îţi influenţează  gândurile şi comportamentul;
    • Abilitatea de a controla sentimentele şi comportamentele impulsive, de a lua iniţiativă, şi de a te adapta la circumstanţele în schimbare;
    • Capacitatea de a înţelege emoţiile, nevoile, preocupările altor persoane, de a te simţi confortabil în diferite contexte sociale;
    • Abilitatea de a dezvolta si de a menţine relaţii bune, de a comunica în mod clar, de a lucra bine în echipă şi de a gestiona conflictul.
    • Inteligenţa emoţională nu este o abilitate înnăscută, ci una pe care o putem dezvolta pe parcursul vieţii în diferite contexte în care ne aflăm.

  • OBIECTIVUL PRINCIPAL

    Descoperirea abilităților personale ale tinerilor participanți la activitățile proiectului în vederea conștientizării importanței orientării vocaționale pentru o carieră de succes.

    OBIECTIVE SPECIFICE

    1. Identificarea a 16 tineri cu varste cuprinse intre 14-18 ani, care doresc sa isi identifice si dezvolte abilitatile, pe baza carora sa isi defineasca un traseu profesional.

    2. Planuri de dezvoltare personala pentru fiecare participant;

    Rezultatele așteptate vor fi de două categorii: rezultate imediate, cuantificabile și verificabile, precum și rezultate pe termen mediu și lung, rezultate ce țin de dobândirea de către tineri de noi competențe și capabilități, de dezvoltarea unor abilități sociale, de implicare activă în luarea deciziilor legate de propria persoană și de orientare a acestora în sensul accesării unei profesii.

  • PASUL 1

    Trimite un mail cu subiectul “Vreau să particip” la adresa hello@smartskill.ro. Adaugă următoarele date: numele complet,vârstă, număr de telefon şi link-ul profilului de facebook.

    PASUL 2

    Pregatire eseu: “De ce vreau o cariera?” Asteptam un eseu original,coerent si la subiect conform regulamentului, pe care il gasesti in sectiunea “Regulament” de pe site. Trimite eseul pana la data de 21 Aprilie 2017 la adresa de email hello@smartskill.ro

    PASUL 3

    Verifica pe site lista celor 16  participanti la training-ul gratuit

    PREMII 

    Cele mai bune 3 eseuri primesc cate un premiu special

    Pentru informatii suplimentare:

    Irina Anghelina: 0742.412.036

    hello@smartskill.ro

  • Regulament de participare la concursul de Eseu “De ce vreau o cariera?”

     

    1. ORGANIZATORI

    1. Asociatia pentru o Europa Unita, reprezentata de Irina Anghelina  in calitate de presedinta
    2. Smartskill, reprezentata de Talida Hanganu, Co-Founder & Certified Trainer

    2. PARTICIPANŢII LA CONCURS

    1. Participanţii trebuie să aibă domicilul stabil pe teritoriul României;
    2. Se admite câte un singur autor pentru fiecare eseu;
    3. Fiecare participant poate participa cu un singur eseu;
    4. Datele participanţilor la concurs vor fi confidenţiale. Va fi făcut public numai numele fiecărui participant pe măsură ce sunt primite eseurile;
    5. Cel mai bun eseu va fi publicat intr-un ziar local.

    3. MODUL DE REDACTARE A ESEURILOR

    • Structura eseului rămâne la alegerea participanților.
    • Eseurile vor avea maxim 3 pagini, vor fi redactate în format Word, font Times New Roman, 12, la distanţă de 1 rând, exclusiv bibliografia care va fi ataşată la sfârşitul lucrării

    4. EVALUAREA ESEURILOR ŞI DECLARAREA CÂŞTIGĂTORULUI COMPETIŢIEI

    Printre criteriile de evaluare a lucrărilor se numără:

    1. Originalitatea și viziunea inedită a participantului
    2. Tentativele de plagiat vor fi urmate de excluderea din concurs a lucrărilor
    3. Plasticitatea, acuratețea și corectitudinea exprimării, respectarea normelor gramaticale și stilistice ale limbrii române
    4. Claritatea şi coerenţa expunerii ideilor, capacitatea de argumentare, claritatea mesajului, relevenţa expunerii
    5. Comisia de jurizare va premia cele mai bune eseuri. Vor fi acordate: premiul I – 1 loc, premiul II – 1 loc; premiu III – 1 loc şi diplome de participare la concurs.
    6. Primii 16 elevi cu cele mai reusite eseuri vor participa la un training gratuit in cadrul proiectului pilot “ Tu ce vrei sa te faci cand vei fi  mare?”

    Eseurile vor fi trimise până la data de 11 Aprilie 2017 inclusiv, la adresa de e-mail: hello@smartskill.ro. În corpul email-ului se vor indica urmatoarele date: numele, prenumele participantului, vârsta și un număr de telefon. Lista cu primii 16 elevi care vor participa la programul de consiliere vocationala “Tu ce vrei sa te faci cand vei fi mare?” se va afisa pe site-ul Asociatiei Europa Unita la data de 21 Aprilie 2017.

    5. DREPTURI DE AUTOR

    1. Organizatorul nu este responsabil de reproducerea de către participanţii la concurs a unor pasaje din diferite lucrări sau a unor materiale care sunt supuse dreptului de autor;
    2. Organizatorul nu va realiza nicio modificare a eseurilor respectând astfel articolul 10 alineatul d din Legea nr. 285/23 iunie 2004 care prevede că autorul are dreptul de a pretinde respectarea integrităţii operei şi de a se opune oricărei modificări, precum şi oricărei – atingeri aduse operei, care prejudiciază onoarea sau reputaţia sa;
    3. Organizatorul nu va publica lucrările fără acordul scris al participanţilor la concurs respectând astfel prevederile Legii nr. 285/23 iunie 2004 cu privire la dreptul de autor şi drepturile conexe;

    6. PROTECŢIA DATELOR PERSONALE

    1. In conformitate cu legislaţia în vigoare, Organizatorul este obligat să facă publice numele câştigătorilor şi câştigurile acordate în cadrul acestui concurs. Lista câştigătorilor va fi afişată pe site-ul www.asociatiaeuropaunita.ro după extragere, în conformitate cu prevederile Sectiunii 4 a prezentului Regulament.
    2. Organizatorul se obligă de asemenea să respecte prevederile Legii nr. 677/ 2001, privind protecţa datelor personale stocate pe durata concursului. Ca atare, Organizatorul se angajează să păstreze confidenţialitatea datelor personale ale participanţilor/câştigătorilor la prezentul concurs şi să le utilizeze conform prezentului Regulament şi legislaţiei în vigoare.
    3. Participanţii la concurs, în calitate de persoane vizate, au, conform Legii 677/ 2001, următoarele drepturi: dreptul la informare (art.12), dreptul de acces la date (art.13), dreptul de intervenţie asupra datelor (art.14) şi dreptul de opoziţie (art. 15).
    4. Prin simpla participare la concurs şi trimiterea datelor personale organizatorilor, sau prin comunicarea datelor personale pe site-ul www.asociatiaeuropaunita.ro, participanţii sunt de acord ca datele lor să intre în baza de date a Organizatorului, să fie prelucrate şi folosite în viitor de Organizator sau persoane juridice autorizate de către acesta, pentru a informa participanţii cu privire la noi produse, oferte, promoţii, campanii publicitare şi de marketing. La cererea expresă, în scris, a participanţilor, Organizatorul nu va mai folosi datele lor personale.

    7. PREMII ACORDATE

    Cele mai bune 3 eseuri primesc cate un premiu special

    8. LITIGII

    1. Eventualele litigii apărute între Organizator şi participanţii la prezentul concurs se vor rezolva pe cale amiabilă.